Studiu pe harta – Ilie Tesviteanul

CAPITOLUL 17Proorocul Ilie.
1. Atunci Ilie Tesviteanul, prooroc din Tesba Galaadului (ESTE VORBA DE ORASUL DROBETA TURNU SEVERIN, UNDE INAINTE A FOST CETATEA TEBA), a zis catre Ahab: “Viu este Domnul Dumnezeul lui Israel (EL ESTE SOARELE – ROMANIA SE TRADUCE CA FIII SOARELUI; ISRAELUL A FOST AICI), inaintea Caruia slujesc eu; in acesti ani nu va fi nici roua, nici ploaie decat numai cand voi zice eu!”
2. Si a zis Domnul catre Ilie:
3. “Du-te de aici, indreapta-te spre rasarit si te ascunde la paraul Cherit (SE TRADUCE CA PARAUL PIERIT, ASEMENI CHIVOTULUI LEGAMANTULUI CARE ERA, DE FAPT, PIVOTUL LEGAMANTULUI), care este in fata Iordanului (IORDAN ESTE DUNAREA. IOR SI DAN, ASTAZI AVEM ORASELE BOR LA SARBI SI ORSOVA – VEZI IORSOVA- LANGA DROBETA; MAI DEPARTE, DAN INTRA IN TIMP SI DA DANUBIU).
4. Apa vei bea din acel parau, iar mancare am poruncit corbilor (CORBII SUNT CEI CARE MAI TARZIU VOR INFIINTA NEAMUL CORVINILOR; SARABI) sa-ti aduca acolo!”
5. Si a plecat Ilie si a facut dupa cuvantul Domnului; s-a dus si a sezut la paraul Cherit, care este in fata Iordanului.
6. Corbii ii aduceau paine si carne dimineata, paine si carne seara; iar apa bea din parau.
7. Dupa o vreme paraul a secat, nemaifiind ploaie pe pamant.
8. Atunci a fost cuvantul Domnului catre Ilie, zicand:
9. “Scoala si du-te la Sarepta Sidonului si sezi acolo, caci iata am poruncit unei femei vaduve sa te hraneasca!”
10. Si s-a sculat el si s-a dus la Sarepta. Si cand a ajuns la portile cetatii, iata o femeie vaduva aduna vreascuri si a chemat-o Ilie si i-a zis: “Adu-mi putina apa ca sa beau! “
11. Si s-a dus ca sa-i aduca, dar Ilie a strigat-o si i-a zis: “Adu-mi si o bucata de paine sa mananc!”
12. Ea insa a zis: “Viu este Domnul Dumnezeul tau, n-am nici o faramitura de paine, ci numai o mana de faina intr-un vas si putin untdelemn intr-un urcior. Si iata, am adunat cateva vreascuri si ma duc sa o gatesc pentru mine si pentru fiul meu si apoi sa mancam si sa murim!” (ACTIUNEA PARE SA SE DESFASOARE IN PREAJMA ANILOR 1000 I.E.N. CAND PAINEA SI VINUL INTAREAU BRATUL BARBATILOR – VEZI ILIADA, TROIA)
13. Atunci i-a zis Ilie: “Nu te teme, ci du-te si fa cum ai zis; dar fa mai intai de acolo o turta pentru mine si adu-mi-o, iar pentru tine si pentru fiul tau vei face mai pe urma.
14. Caci asa zice Domnul Dumnezeul lui Israel: Faina din vas nu va scadea si untdelemnul din urcior nu se va imputina pana in ziua cand va da Domnul ploaie pe pamant!”
15. Si s-a dus ea si a facut asa, cum i-a zis Ilie; si s-a hranit ea si el si casa ei o bucata de vreme.
16. Caci faina din vas n-a scazut si untdelemnul din urcior nu s-a imputinat, dupa cuvantul Domnului, grait prin Ilie.
17. Dupa aceasta s-a imbolnavit copilul femeii, stapana casei, si boala lui a fost atat de grea, ca n-a mai ramas suflare intr-insul.
18. Si a zis ea catre Ilie: “Ce ai avut cu mine, omul lui Dumnezeu? Ai venit la mine ca sa-mi pomenesti pacatele mele si sa-mi omori fiul?”
19. Iar Ilie a zis: “Da-mi pe fiul tau!” Si l-a luat din bratele ei si l-a suit in foisor unde sedea el si l-a pus pe patul sau.
20. Apoi a strigat Ilie catre Domnul si a zis: “Doamne Dumnezeul meu, oare si vaduvei la care locuiesc ii faci rau, omorand pe fiul ei?”
21. Si sufland de trei ori peste copil, a strigat catre Domnul si a zis: “Doamne Dumnezeul meu, sa se intoarca sufletul acestui copil in el!”
22. Si a ascultat Domnul glasul lui Ilie; si s-a intors sufletul copilului acestuia in el si a inviat.
23. Si a luat Ilie copilul si s-a coborat cu el din foisor in casa si l-a dat mamei sale si a zis Ilie: “Iata copilul tau este viu!”
24. Atunci a zis femeia catre Ilie: “Acum cunosc si eu ca tu esti omul lui Dumnezeu si cu adevarat cuvantul lui Dumnezeu este in gura ta!”
CAPITOLUL 18Jertfa lui Ilie.
1. Dupa trecere de mai multe zile, a fost cuvantul Domnului catre Ilie in anul al treilea, zicand: “Du-te si te arata lui Ahab si Eu voi da ploaie pe pamant!”
2. Si a plecat Ilie sa se arate lui Ahab, in Samaria fiind foamete mare.
3. Atunci a chemat Ahab pe Obadia, mai-marele curtii si Obadia era un om foarte temator de Dumnezeu;
4. Caci cand Izabela a ucis pe proorocii Domnului, Obadia a luat o suta de prooroci si i-a ascuns: cincizeci intr-o pestera si cincizeci in alta si i-a hranit cu paine si cu apa.
5. Si a zis Ahab catre Obadia: “Du-te prin tara la toate izvoarele de apa si pe la toate paraiele, poate sa gasim undeva iarba, ca sa ne hranim caii, catarii si sa nu prapadim vitele”.
6. Atunci si-au impartit intre ei tara ca s-o cutreiere: Ahab a apucat singur pe un drum, iar Obadia a apucat singur pe altul.
7. Cand Obadia mergea pe drum, iata i-a iesit inainte Ilie. Obadia l-a cunoscut si a cazut cu fata la pamant, zicand: “Oare tu esti domnul meu, Ilie?”
8. Iar acela i-a zis: “Eu sunt; du-te si spune domnului tau: Ilie este aici!”
9. Obadia insa a zis: “Cu ce am gresit eu de dai pe robul tau pe mana lui Ahab, ca sa ma omoare?
10. Viu este Domnul Dumnezeul tau! Nu este popor si imparatie la care sa nu fi trimis domnul meu ca sa te caute. Si cand i s-a spus ca nu esti acolo, a pus pe acea imparatie si pe acel popor sa jure ca nu te-a gasit pe tine.
11. Iar acum zici: Du-te si spune domnului tau: Ilie este aici!
12. Gand voi pleca de la tine, Duhul Domnului are sa te duca cine stie unde si daca ma voi duce si voi spune lui Ahab de tine si apoi el nu te va gasi, ma va ucide pe mine; iar robul tau este temator de Dumnezeu din tineretile mele.
13. Oare nu ti s-a spus, domnul meu, ce am facut eu cand Izabela a ucis pe proorocii Domnului, in ce chip am ascuns o suta de oameni, prooroci ai Domnului: cincizeci de insi intr-o pestera si cincizeci de insi in alta si acolo i-am hranit cu paine si cu apa?
14. Tu zici: “Du-te, spune domnului tau: “Ilie este aici”. “Vrei sa ma ucida?”
15. Si a zis Ilie: “Viu este Domnul Savaot Caruia Ii slujesc. Astazi ma voi arata lui Ahab!”
16. Si a plecat Obadia in intampinarea lui Ahab si i-a spus de aceasta. Si a venit Ahab in intampinarea lui Ilie.
17. Cand a vazut Ahab pe Ilie, i-a zis: “Tu esti oare cel ce aduci nenorociri peste Israel?”
18. Iar Ilie a zis: “Nu eu sunt cel ce aduce nenorocire peste Israel; ci tu si casa tatalui tau, pentru ca ati parasit poruncile Domnului si mergeti dupa baali.
19. Trimite dar acum si aduna la mine in muntele Carmel tot Israelul, dimpreuna cu cei patru sute cincizeci de prooroci ai lui Baal si cu cei patru sute de prooroci ai Aserei, care mananca la masa Izabelei”.
20. Si a trimis Ahab pe toti fiii lui Israel si a luat pe toti proorocii in muntele Carmel.
21. Atunci s-a apropiat Ilie de tot poporul si a zis: “Pana cand veti schiopata de amandoua picioarele? Daca Domnul este Dumnezeu, urmati Lui! Si daca este Baal, urmati aceluia”. Poporul insa n-a raspuns nimic.
22. Si a zis Ilie catre popor: “Prooroc al Domnului am ramas numai eu singur, iar prooroci ai lui Baal sunt patru sute cincizeci de oameni si prooroci ai Aserei patru sute. (ASERA ESTE ASHERAH, SOTIA LUI EL DIN TEXTELE UGARITICE, CRED CA ESTE MAMA LUI BA’AL – NUMELE VA DEVENI RASELA, NUME EVREIESC UZITAT)
23. Dati-ne doi vitei; el sa-si aleaga unul, sa-l taie bucati si sa-l puna pe lemne, dar foc sa nu faca, iar eu voi taia bucati pe celalalt vitel si-l voi pune pe lemne si foc nu voi face.
24. Apoi voi sa chemati numele dumnezeului vostru, iar eu voi chema numele Domnului Dumnezeului meu. Si Dumnezeul Care va raspunde cu foc, Acela este Dumnezeu”. Si a raspuns tot poporul: “Bine ai grait!”  (BAAL ESTE DIAVOLUL RELIGIEI CRESTINE; LA BAZA ESTE VORBA DE LUPTA INTRE ZEI PENTRU SUPREMATIA PE PLANETA, CONFEDERATII ETC. BAAL FUSESE CONDUCATOR PESTE NORDUL PLANETEI SI AVUSESE CENTRUL PRIN TRANSILVANIA, TARTARIA. ESTE IMPLICAT SI MARELE TEMPLU SI COMPLEX DE LA BABELE. SILENT HUNTER VORBESTE FOARTE DESLUSIT DESPRE ASTA)
25. Si a zis Ilie proorocilor lui Baal: “Sa va alegeti un vitel si sa-l pregatiti voi inainte, caci sunteti mai multi si sa chemati numele dumnezeului vostru, dar foc sa nu faceti”.
26. Si au luat ei vitelul care li s-a dat si l-au pregatit si au chemat numele lui Baal de dimineata pana la amiaza, zicand: “Baale, auzi-ne!” Dar n-a fost nici glas, nici raspuns. Si sareau imprejurul jertfelnicului pe care-l facusera.
27. Iar pe la amiaza, Ilie a inceput sa rada de ei si zicea: “Strigati mai tare, caci doar este dumnezeu! Poate sta de vorba cu cineva, sau se indeletniceste cu ceva, sau este in calatorie, sau poate doarme; strigati tare sa se trezeasca!”
28.

Si ei strigau cu glas mai tare si se intepau dupa obiceiul lor cu sabii si cu lanci, pana ce curgea sange.  (LUPTA INTRE ZEI AVUSESE PARTE DEJA SI BAAL FUSESE INVINS. TRADITIILE ROMANESTI SPUN CA DIAVOLUL ESTE PRINS IN LANTURI IN TENEBRELE PAMANTULUI SI CA VA FI ELIBERAT LA SFARSITUL LUMII PENTRU A DISTRUGE PAMANTUL)
29. Trecuse acum de amiaza si ei s-au zbuciumat mereu pana la timpul jertfei. Dar n-a fost nici glas, nici raspuns, nici auzire. Atunci a zis Ilie Tesviteanul catre proorocii lui Baal: “Dati-va acum la o parte, ca sa-mi savarsesc si eu jertfa mea!” si s-au dat la o parte.
30. Atunci a zis Ilie catre popor: “Apropiati-va de mine!” Si s-a apropiat tot poporul de el. Si a facut jertfelnicul Domnului ce fusese daramat;
31. A luat Ilie douasprezece pietre, dupa numarul semintiilor fiilor lui Iacov, catre care a zis Domnul: “Israel va fi numele tau!”
32. Si a zidit din pietrele acelea jertfelnicul in numele Domnului, facand imprejurul jertfelnicului sant in care incapeau doua masuri de samanta,
33. A asezat lemnele pe jertfelnic, a taiat vitelul bucati si le-a pus pe el.
34. Si a zis: “Umpleti patru cofe cu apa si le turnati peste jertfa arderii de tot si peste lemne!” Si au facut asa. Apoi a zis: “Faceti aceasta a doua oara!” Si au facut la fel a doua oara. Si a zis: “Faceti asa si a treia oara!”
35. Si umbla apa imprejurul jertfelnicului si santul se umpluse de apa.
36. Iar la vremea jertfei de seara, s-a apropiat Ilie proorocul si a strigat la cer si a zis: “Doamne Dumnezeul lui Avraam, al lui Isaac si al lui Israel! Auzi-ma Doamne, auzi-ma acum cu foc, ca sa cunoasca astazi poporul acesta ca Tu singur esti Dumnezeu in Israel si ca eu sunt slujitorul Tau.
37. Auzi-ma, Doamne, auzi-ma, ca sa cunoasca poporul acesta ca Tu Doamne esti Dumnezeu si ca Tu le intorci inima la Tine!”
38. si s-a pogorat foc de la Domnul si a mistuit arderea de tot si lemnele si pietrele si tarana si a mistuit si toata apa care era in sant.
39. Si tot poporul, cand a vazut aceasta, a cazut cu fata la pamant si a zis  “Domnul este Dumnezeu, Domnul este Dumnezeu!”
40. Iar Ilie le-a zis: “Prindeti pe proorocii lui Baal, ca sa nu scape nici unul din ei!” Si i-au prins, si s-a dus Ilie la paraul Chisonului si i-a junghiat acolo.
41. Apoi a zis Ilie catre Ahab: “Du-te de mananca si bea, caci se aude vuiet de ploaie!”  (ESTE PISON, NU CHISON – DECI BIBLIA A FOST SCRISA DE MOLDOVENI – IAR PISON ESTE UNUL DIN CELE 4 RAURI CARE TRAVERSEAZA EDENUL BIBLIC. OMRAAM SPUNE CA BIBLIA AFIRMA CA ILIE SE VA REINTRUPA IN IOAN BOTEZATORUL, VA FI DECAPITAT PRIN LEGEA KARMEI – ILIE NU INUNGHIASE CI DECAPITASE PREOTII LUI BAAL)
42. Si a plecat Ahab sa manance si sa bea; iar Ilie s-a suit in varful Carmelului si s-a aplecat la pamant pana a atins genunchii au fata sa.
43. Si a zis ucenicului sau: “Du-te si te uita spre mare!” Si s-a dus el si s-a uitat si a zis: “Nu vad nimic!” El i-a zis: “Du-te si fa aceasta de sapte ori”.  (MAREA ESTE MURESUL. IN VREMEA ANILOR 1000 I.E.N. MURESUL SAU MARIS ERA MAREA. DESIGUR CA NU SE VEDEA DIN ZONA DROBETA, TEBA, DAR NICI NU I-A SPUS PRIVESTE MAREA, I-A SPUS PRIVESTE SPRE MARE, ADICA UITA-TE SPRE NORD)
44. Iar a saptea oara a zis: “Iata se ridica din mare un nor cat o palma”. Iar Ilie a zis: “Du-te si spune lui Ahab: Inhama si fugi, ca sa nu te apuce ploaia!”
45. Si pe cand grabea el, cerul s-a intunecat de nori si s-a pornit vijelie si ploaie mare. Iar Ahab, suindu-se in caruta, s-a dus la Izreel.
46. Iar mana Domnului a fost peste Ilie, care, incingandu-si mijlocul, a alergat inaintea lui Ahab, pana la Izreel.
CAPITOLUL 19Ilie hranit de inger. Urmasul sau.
1. Si a spus Ahab Izabelei. tot ce a facut Ilie si cum a ucis pe toti proorocii cu sabia.
2. Atunci a trimis Izabela un vestitor la Ilie, ca sa-i spuna: “Daca tu esti Ilie si eu Izabela, asa si asa sa-mi faca dumnezeii, ba inca si mai mult, daca maine pe vremea aceasta nu voi face cu viata ta la fel cum ai facut si tu cu fiecare din ei!”
3. Cand a auzit Ilie aceasta, s-a sculat si a plecat, sa-si scape viata sa, si a venit la Beer-Seba, care este in Iuda, si si-a lasat ucenicul acolo, (SEBA ESTE CARANSEBA, CARANSEBES, AM VORBIT DESPRE ASTA CAND AM VORBIT SI DESPRE TEBA)
4. Iar el s-a dus mai departe in pustiu, cale de o zi, si s-a asezat sub un ienupar si isi ruga moartea, zicand: “Imi ajunge acum, Doamne! Ia-mi sufletul ca nu sunt eu mai bun decat parintii mei!”
5. Si s-a culcat si a adormit acolo sub ienupar. Si iata un inger l-a atins si i-a zis: “Scoala de mananca si bea!”
6. Si a cautat Ilie si iata, la capataiul lui, o turta coapta in vatra si un urcior cu apa. Si a mancat si a baut si a adormit iar.
7. Dar iata ingerul Domnului s-a intors a doua oara, s-a atins de el si a zis: “Scoata de mananca si bea, ca lunga-ti este calea!”
8. Si s-a sculat Ilie si a mancat si a batut si intarindu-se cu acea mancare, a mers patruzeci de zile si patruzeci  de nopti, pana la Horeb, muntele lui Dumnezeu. (HOREB L-AM SUSPECTAT A FI VARFUL OMUL, AM MAI VORBIT DESPRE ASTA. ASADAR, DE LA CARANSEBES, ADICA SEBA, PANA LA OMUL SE FACEAU 40 DE ZILE)
9. Si a intrat acolo intr-o pestera si a ramas acolo. Si iata cuvantul Domnului a fost catre el si i-a zis: “Ce faci aici, Ilie?”
10. Iar Ilie a zis: “Cu ravna am ravnit pentru Domnul Dumnezeul Savaot, caci fiii lui Israel au parasit legamantul Tau, au daramat jertfelnicele Tale si pe proorocii Tai i-au ucis cu sabia, ramanand numai eu singur, dar cauta sa ia si sufletul meu!”
11. A zis Domnul: “Iesi si stai pe munte inaintea fetei Domnului! Ca iata Domnul va trece; si inaintea Lui va fi vijelie naprasnica ce va despica muntii si va sfarama stancile, dar Domnul nu va fi in vijelie. Dupa vijelie va fi cutremur, dar Domnul nu va fi in cutremur;
12. Dupa cutremur va fi foc, dar nici in foc nu va fi Domnul. Iar dupa foc va fi adiere de vant lin si acolo va fi Domnul”.  (TOTI ZEII ZBURAU IN CARE PRIN NORI, CU VANTUL)
13. Auzind aceasta, Ilie si-a acoperit fata cu mantia lui si a iesit si a stat la gura pesterii. Si a fost catre el un glas care i-a zis: “Ce faci aici, Ilie?”
14. Iar el a zis: “Cu ravna am ravnit pentru Domnul Dumnezeul Savaot, ca au parasit fiii lui Israel legamantul Tau, au daramat jertfelnicele Tale si pe proorocii Tai i-au ucis cu sabia; numai eu singur am ramas, dar cauta sa ia si sufletul meu!”
15. Si a zis Domnul: “Mergi si intoarce-te pe calea ta prin pustiu la Damasc si, cand vei ajunge acolo, sa ungi rege peste Siria pe Hazael;
16. Pe Iehu, fiul lui Nimsi, sa-l ungi rege peste Israel; iar pe Elisei, fiul lui Safat din Abel-Mehola, sa-l ungi prooroc in locul tau!
17. Cine va fugi de sabia lui Hazael, pe acela sa-l omoare Iehu, iar cine va scapa de sabia lui Iehu, pe acela sa-l omoare Elisei.
18. Eu insa mi-am oprit dintre Israeliti sapte mii de barbati; genunchii tuturor acestora nu s-au plecat inaintea lui Baal si buzele tuturor acestora nu l-au sarutat!”
19. Atunci a plecat Ilie de acolo si a gasit pe Elisei, fiul lui Safat, arand; acesta avea douasprezece perechi de boi la pluguri si la perechea a douasprezecea era el insusi. Si Ilie a trecut pe langa el aruncandu-i mantia.
20. Atunci a lasat Elisei boii si a alergat dupa Ilie, zicand: “Lasa-ma sa merg sa sarut pe tatal si pe mama mea si voi veni dupa tine!” Iar el i-a zis: “Du-te si vino inapoi, ca ce-am facut e facut!”
21. Plecand de la el, a luat o pereche de boi pe care i-a junghiat si, facand foc cu plugul boilor, a fript carnea lor si au impartit-o la oameni si au mancat-o. Iar el s-a sculat si s-a dus dupa Ilie si a inceput sa-i slujeasca.
Textul Bibliei l-am colectat de la link-ul de AICI. Articole ajutatoare: ILIE TESVITEANUL, AMON RUDH SAU MOVILA AMPOIULUI.
P.S. Pentru Silent Hunter, atentie la cuvantul LIBAN, intalnit in romaneste drept LIPAN, care inseamna ALB. Piatra Splendorilor este Pivotul Legamantului si da, este bine tainuita in Zaphor, dar cel adevarat, nu copia. Vezi Cristina Panculescu. Ce este cu Baalbek? Este clona realizata la suprafata. Hefaistos se desavarseste nu numai prin concursul pe care si-l da prin ingeniozitatea de inginer, ci si de iluzionist. Al Timpului!
P.S.S. Pietrele Scanteietoare … Zambesc. Sunt cele care stralucesc in lumina Lunii, la solstitiu. Vezi paralela cu Cappadocia. Mi-ai dat, ti-am dat.