Sa faci sunete sa iasa din lemn

Se spune ca Solomon i-a spus mamei sale ca este slaba de minte iar aceasta l-a blestemat sa mearga pana va da cu capul de Cer si cu picioarele de Iad, si sa aduca din Fundul Pamantului lemnul din care se fac sunete.
Si a plecat Solomon si dupa ani de zile a adus cu sine FLUIERUL. Si atat de vrajita a fost mama sa de fluier incat s-a oferit barbatului in schimbul instrumentului. Si atunci Solomon, cel nerecunoscut, i-a reamintit de slabiciunea ei de minte.
Asa este legenda romaneasca. Dar mai este un lemn care scoate sunetele, iar el este TOACA. Diferenta dintre FLUIER si TOACA este ca primul este vrajit si face pe oricine sa joace la nesfarsit, pe cand al doilea este un instrument al chemarii.

Se spune in popor ca Noe a batut toaca sa cheme norodul in Arca.
Daca este sa analizam putin cele doua instrumente de cult magic, vom vedea ca primul este un instrument de suflat ce are parinte vantul, suflut, cuvantul nerostit dar lansat. Toaca este un instrument al bataii, caci bataia este ritualica (rupta din Rai, daca va amintiti postarea), ea vine cu gandul. Asadar, Fluierul si Toaca sunt doi frati de lemn. Unul vorbeste sufletului despre dor si veselie, celalalt de instinctul razboinic si conservare.
O seara frumoasa sa aveti! E diferit tare de ales intre a merge ca vantul sau ca gandul …