Pentru amenajarea cabinetului medical din interiorul campusului am intenţionat să participăm şi noi cu produsele noastre la licitaţia online cu plic închis, dar până la urmă am renunţat la acest demers, deoarece condiţiile din ziua depunerii documentaţiei nu mai erau aceleaşi cu cele anunţate iniţial pe site-ul Ministerului.
Mai exact, iniţial se vorbise despre dotarea cu scaune speciale şi paturi de consultaţie, cu care fiecare participant la licitaţie se putea prezenta, indiferent de producator, autohton sau străin şi indiferent de data fabricaţiei. De asemenea, se preciza alb pe negru ca documentaţia produselor se putea depune ca atare, ceea ce nu a mai fost valabil. Am aflat abia în ziua licitaţiei că pentru a putea participa la licitaţie trebuia să facem o traducere legalizată pentru toată documentaţia.
Trebuia să găsim un birou de traduceri care să ne fie la dispoziţie pentru traduceri autorizate pentru a rezolva circa 30 pagini în două ore, ceea ce era aproape imposibil. In cele din urmă am gasit un birou care sa ne ajute, însa au mai apărut şi alte piedici care ne-au tras înapoi, cum ar fi atribuirea contractului la circa 6 luni de la data câştigării licitaţiei, un termen mult prea mare ca să justifice toată logistica.
Din pacate de foarte multe ori conditiile contractuale in Romania sunt problematice, iar birocratia ingreuneaza extrem de mult niste proceduri ccare altfel ar trebui sa fie relativ simple si usor de pus in practica. Uneori traiesc cu impresia ca oamenii astia fac totul intentionat, ca exista undeva o persoana sinistra care se amuza de fiecare data cand reuseste sa gaseasca o noua chichita legislativa care sa complice complet orice demers, orice procedura.
Probabil acesta este si motivul pentru care este foarte dificil pentru afacerile mici sa se dezvolte – pentru ca aparatul birocratic nu face altceva decat sa descurajeze orice fel de initiativa privata, in loc sa contribuie activ la impulsionarea antreprenoriala.