Seleniul este un mineral care, daca este consumat in cantitati mari, poate dauna, ceea ce inseamna ca organismul are nevoie doar de o cantitate mica. Cat despre seleniu natural, acesta se gaseste in alimente sau sub forma de supliment. Seleniul este o componentă esentiala a diferitelor enzime si proteine, numite selenoproteine, care ajuta la producerea ADN-ului si protejeaza impotriva deteriorarii celulelor si a infectiilor. Aceste proteine sunt, de asemenea, implicate in reproducere si metabolismul hormonilor tiroidieni.
Cat despre seleniu organic, acesta este stocat in tesutul muscular, desi glanda tiroida detine cea mai mare concentratie de seleniu datorita diferitelor selenoproteine care ajuta la functionarea tiroidei. In ceea ce priveste partea de seleniu organic beneficii, vorbim inclusiv despre cresterea functiei imune, imbunatatirea sanatatii parului si a unghiilor si sustinerea unei tiroide sanatoase. Acestea sunt uneori combinate cu alte vitamine antioxidante, cum ar fi vitamina E sau C. Aceste suplimente contin de obicei intre 100-400 micrograme de seleniu per doza, iar nivelul tolerabil al aportului superior este de 400 micrograme.
Cu toate acestea, daca o persoana nu prezinta un risc ridicat de deficienta, nu exista dovezi ca luarea unei cantitati mai mari de seleniu indeplinesc beneficiile pentru sanatate prezentate pe aceste etichete suplimentare. De asemenea, in afara de seleniu pastile, aceasta substanta poate fi absorbita si din alimentele pe care le consumam. Cantitatea de seleniu din alimente poate varia foarte mult in functie de continutul de seleniu al solului in care este cultivat. De asemenea, continutul solului variaza foarte mult in functie de regiune. Alimentele vegetale obtin seleniu din sol, care va influenta apoi cantitatea de seleniu la animalele care mananca acele plante. Alimentele cu proteine de la animale sunt, in general, surse bune de seleniu. Acum ca stii ca poti cumpara seleniu de la go-vita, ce mai astepti?
Fructele de mare, carnea si nucile de Brazilia sunt alimentele cu continut ridicat de seleniu, iar oamenii isi obtin cea mai mare parte din seleniu din alimentele de baza de zi cu zi, cum ar fi painea, cerealele, pasarile de curte, carnea rosie și ouale. Dincolo de aceste aspecte, seleniu pentru inima este ca o oaza de sanatate, pentru ca are rolul de a preveni afectiunile cardiace. Mai mult, specialistii din domeniul sanatatii recomanda utilizarea unui supliment cu seleniu pentru mai multe avantaje si beneficii pe care acesta le ofera oamenilor, ca de exemplu, seleniul previne afectiunile tiroidei si poate diminua rapid simptomele acestora. Tiroida este organul care utilizeaza cel mai mult seleniu, pentru ca acest mineral este direct implicat in sinteza hormonilor de catre tiroida. Suplimentele cu seleniu au rolul de a mentine sub afectiunile tiroidei si inflamatiile care pot sa apara in timpul sarcinii. De asemenea, seleniul este foarte util si in tiroidita Hashimoto.