Desfasurarea practicii medicale in conditii optime este in mare masura conditionata de asigurarea masurilor de asepsie si antisepsie si de pastrarea unui mediu controlat din punct de vedere microbiologic. Luand in considerare numarul mare de pacienti tratati in ambulatoriu si cabinetele medicilor de familie, instrumentarul de unica folosinta asigura eficienta din punct de vedere al normelor de tratament. Dintre avantajele acestora enumeram protectia pacientilor si a personalului medical dar si promptitudinea acordarii primului ajutor, dat fiind faptul ca unitatile si conditiile de sterilizare sunt deopotriva mai putin eficiente si anevoioase din punct de vedere al protocolului de utilizare. Astfel, avand la dispozitie o gama larga de consumabile medicale, diagnosticarea, consultul si tratamentul pot fi facute in conditii de maxima siguranta si eficienta.
Instrumentarul specific al fiecarei sectii
Din punct de vedere al necesitatii materialelor, departamentul de primiri urgente, cat si cel de anestezie si terapie intensiva necesita dotarea cea mai extinsa la acest nivel. Consumabile medicale precum mastile de oxigen, cu sau fara nebulizator, tuburile de dren sau diverse tipuri de sonde sunt indispensabile pentru a acorda primul ajutor sau pentru a inlesni ingrijirile postoperatorii. Referitor la echipamentul din salile de operatii, acesta este de cele mai multe ori sterilizat si refolosit, consumabilele din acest mediu fiind reprezentate indeosebi de fire si ace de sutura, comprese, precum si campuri sterile. Laboratoarele medicale necesita la randul lor un stoc de materiale de unica folosinta, precum pipete, anse de recoltare sau containere de diferite dimensiuni. Si cabinetele de medicina de familie beneficiaza de astfel de materiale, cele mai utilizate fiind spatulele linguale, hartia de EKG si seringile.
Cum acordam primul ajutor si ce consumabile sunt necesare
In ceea ce priveste intocmirea unei liste de prim ajutor necesara in orice casa, printre elementele esentiale se numara bandajele elastice cu clema, fasa si comprese de tifon si chiar un glucometru cu bandelete de unica folosinta pentru determinarea nivelului de zahar din sange. Daca ne referim la patologii medicale sau accidente ce depasesc abilitatile de stabilizare ale unei persoane fara cunostinte de specialitate, solicitarea unei ambulante devine o masura necesara. Si in acest context consumabilele reprezinta o mare parte a instrumentarului folosit de medici.
Daca pacientul necesita intubare, materiale precum pipe Guedel de diferite dimensiuni, tuburi endotraheale intarite cu balonas sau seturi de aspiratie Yankauer sunt printre cele mai utilizate dispozitive. In cazul in care intubarea nu se poate face urmarind structurile anatomice ale caii respiratorii se va recurge la trusa de traheotomie din dotare si ventilarea cu ajutorul balonului, in regim manual. Este important ca, in situatii ce presupun pierderea cunostinte unei persoane, primul ajutor sa fie sustinut atat de manevre de resuscitare efectuate manual, cat si de acordarea de ajutor specializat, precum eliberarea cailor respiratorii, prinderea unei linii venoase centrale sau stabilizarea unei fracturi.